زیر آسمان شب

نظر


به گزارش خبرنگار جامعه فارس، پوشش عمومی جامعه به خصوص قشر جوان این روزها ارتباط تنگاتنگی با نیروی انتظامی و نیروهای موسوم به گشت ارشاد برقرار کرده است. به شکلی که این نهاد امنیتی کشور را پرکارتر از روزهای قبل کرده و هر روز شاهد پر و خالی شدن خودروهای گشت از جوانانی هستیم که هنوز ظاهراً هنجارهای جامعه را نشناخته‌اند.

برخی علت این پرکاری مأموران انتظامی را آغاز فصل گرما و تنوع بیشتر پوشش ها عنوان می کنند اما در صورتی که این را تنها علت حضور نیروی انتظامی در اماکن مختلف شهری بدانیم باز هم به وضوح روشن و مشخص است که گشت ارشاد تنها راه مقابله با بدحجابی ها و پوشش های نامناسب نمی تواند باشد و باید به بستر فرهنگی این مشکل پرداخت.

وضعیت جامعه اسلامی جمهوری اسلامی ایران، شرایط اعتقادی و فرهنگی و نقش مذهب در نوع پوشش ها، نداشتن تعریف و تعیین نکردن الگویی مشخص برای پوشش مردم به خصوص قشر جوان و عدم نظارت بر واحدها و اصناف تولیدی و انجام ندادن کارهای زیربنایی تر از آن مانند ایجاد یک بستر مناسب ذهنی برای نوجوانان و جوانان در دوران تحصیل همگی از عوامل نامناسب بسترهای فرهنگی مشکل کنونی بوده که متأسفانه مسئولان تنها راه برخورد با آن را در حال حاضر استفاده از برخوردهای قهری عنوان می کنند که کمی آن طرف تر نتیجه آن قابل رؤیت است، جوانانی که از خودروهای گشت خارج می‌شوند، چند گام که دور می‌شوند دوباره به همان شکل سابق درمی‌آیند.

حال این سؤال مطرح می شود که چرا پس از گذشت 33 سال از انقلاب اسلامی همچنان الگوی مشخصی برای حجاب نداشته و به جای پیشرفت و بهبود برای این شرایط، پوشش واحدی نداریم تا بتوانیم جامعه ایرانی اسلامی را در آن قالب، به جهانیان معرفی کنیم.

 

هماهنگی وجود ندارد

 

سیروس برنا؛ نماینده مردم در مجلس هشتم درباره عدم موفقیت این طرح گفت: مجاری فرهنگی موجود در کشور از تعدد و تکثر رنج می برند و همین مسأله باعث شده است که کشور ما یک استراتژی وحدت بخش راهبردی فرهنگی نداشته باشد. لازم به ذکر است که در عمل هم هماهنگی و انسجام لازم بین مجاری مختلف فرهنگی متأسفانه وجود ندارد که این مهم آسیب های عدیده ای را در پی دارد، از جمله اتلاف منابع مالی انسانی و ...

وی افزود: مسئولان در حالی از قوه های قهریه و نیروهای ویژه پلیس استفاده می کنند که سه دهه مدیریت فرهنگی از فردای پیروزی انقلاب تا کنون بیانگر این مهم بوده است که با توجه به نرم بودن جنس مقولات فرهنگی، راهکارهای تحکم آمیز، قهرآمیز و سخت نتیجه ای مثبت نداشته است و هرساله وضع پوشش در کشور رو به بدتر شدن می رود . بنابراین لازم است تجدید نظر و باز تعریف مجددی از رویکردها و راهبردهای فرهنگی کشورمان داشته باشیم تا با شناخت فرصت ها و تهدیدها و با هزینه کمتر بتوانیم بر آسیب های کنونی فائق آییم، چرا که باید تأکید نمود راهکارهای قهرآمیز و سخت را باید به عنوان آخرین حلقه زنجیره مدیریت و برخورد با ناهنجاری های اجتماعی تلقی نماییم.

این عضو کمیسیون اجتماعی در مجلس هشتم در ادامه اظهار داشت: در شرایط فعلی معاونت امنیت اجتماعی ناجا، سازمان های فرهنگی هنری شهرداری ها، کمیسیون های تخصصی ذی‌ربط مجلس از جمله کمیسیون فرهنگی و اجتماعی و سایر مراجع متعدد و متکثر ذی‌ربط، دقت، نظارت و مشارکت مؤثر و کافی در این زمینه ندارند.

وی با اشاره به اسناد بالادستی موجود در این رابطه که می تواند به بهبود شرایط کنونی کمک کند، یادآور شد: گرچه ما در اسناد بالا دستی مانند سند چشم انداز و حتی اصل 44 قانون اساسی و برنامه پنجم توسعه با رویکردها و راهبردهای قطعی و نهایی شده لازم الاجرایی مواجه هستیم، اما در عمل متأسفانه خط مشی ها و سیاست های اجرایی مربوط یا تدوین نهایی نشده و یا توان اجرایی آن فراهم نشده و یا اینکه بعضا به علت فقدان هماهنگی لازم برخی مراجع ذی‌ربط فرهنگی، رویکردهای ناهماهنگ و متعارضی را تعقیب می کنند که در عمل هم عوامل و نیروهای سازنده مثبت را با نوعی سردرگمی مواجه نمودند و هم دست برخی از افراد و اشخاص نابهنجار و بزهکار را جهت اجرای منویات خود، باز گذاشتند و این به معنی اتلاف منابع قابل اعتناء کشورمان است.

برنا ادامه داد : در هر صورت با توجه به وضعیت فعلی فرهنگی کشورمان مسئولان استقرار امنیت اجتماعی اولویت بندی روشنی از ناهنجاری های فرهنگی جامعه ندارند و در عمل شاهد برخوردهای بعضا تاکتیکی ، موقت، گذرا و سلیقه ای می باشیم. باز نویسی قوانین تدوین شده در این حوزه می تواند در موفق عمل کردن این طرح موثر واقع شوند.

 

طرح زودگذر امنیت اجتماعی دردی از مردم دوا نمی کند

 

مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی در مورد این طرح گفت: اگر قوانین در این زمینه درست نوشته شوند و دقیق و به موقع هم اجرا شوند تاثیر مثبت آن را شاهد خواهیم بود. پوشش در هر جامعه ای قوانین خاص خود را دارد که ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.

وی افزود: یکی از علل عدم موفقیت این طرح برخورد بد پلیس با مردم بوده است . علم روان شناسی و آسیب شناسی ثابت کرده است که وقتی فردی را از انجام کاری باز داریم آن فر تمایل بیشتری به آن امر نشان میدهد.مقوله پیشگیری از بدحجابی هم در جامعه ایران با این مشکل مواجه شده است.

این آسیب شناس علوم رفتاری در ادامه تصریح کرد: ما هرساله قانونی را اجرا می کنیم بدون آن که راهکارهای فرهنگی و آموزشی را محک زده و نتیجه آن را جویا باشیم.تا زمانی که تعریف درستی از حجاب برای دختران و پسران نداریم این وضع و قانون‌های این چنینی را شاهد خواهیم بود.اگر این قانون از لحاظ علمی درست بود هم اینک نباید بدحجابی را در خیابان مشاهده می کردیم.

ابهری نقش هنرمندان و فرهیختگان را در این امر موثر دانست و گفت: در همه جوامع هنرمندان مرکز توجه جوانان بوده این امر را در ایران هم شاهد هستیم اما مشکل اینجاست که هنرمندان ایرانی هم آرایش و پوشش مناسبی را ندارند و هنجار شکن هستند.

وی گفت: باید راهکارهای فرهنگی و مناسبی را در این زمینه ارایه دهیم چرا که هرسال با اجرا شدن این طرح خوراک ماهواره ها و شبکه های ضدایرانی را فراهم کرده که تصویری متحجر از ایران را به مردمانشان نشان خواهند داد.

 

والدین نگران: گشت ارشاد در ایجاد امنیت اجتماعی موفق بوده است

 

با تمام نقدهایی که برخی از شهروندان به این طرح وارد کرده اند اما درصد کثیری از مردم و والدین از اجرای این طرح احساس رضایت می کنند.

یک استاد دانشگاه در این باره می گوید: طرح گشت ارشاد طرح خوبی است ،اگر با آرامش بیشتر و با خشونت کمتر اجرا شود.

وی ادامه داد: افراد یک جامعه بدلیل در کنار هم بودن باید با قوانین مذهبی و شرایط اجتماعی یکدیگر سازگار باشند چرا که افراد جامعه خواسته یا ناخواسته بر یکدیگر تاثیر می گذارند.

گفتنی است که خانواده های بسیاری رضایت خود را در ارتباط با این طرح بیان داشته اند و یادآور شده اند که گشت ارشاد به اهداف خود تا حدودی دست یافته و اگر جامعه امروز را با چند سال پیش مقایسه کنیم می بینیم که جوی آرام حاکم شده است و در صورت حمایت مسئولان فرهنگی و رسانه ملی موفقیت بیشتری را هم شاهد خواهیم بود.

لازم به ذکر است که متولیان فرهنگی که رسالت فرهنگسازی در خصوص عفاف و حجاب را دارند در این میان بسیار تاثیر گذار هستند ولی همپای نیروی انتظامی نتوانسته اند این موضوع را در جامعه و در میان جوانان نهادینه کنند.

 

حمایت مسئولان؛ شرط اصلی پیشرفت تولیدکنندگان و طراحان لباس

 

همچنین یکی از طراحان لباس در این رابطه با ابراز گله مندی از عدم حمایت مسئولان گفت: مسئولان مربوطه فقط حرف می زنند و به پای عمل که می رسد هیچ فعالیتی انجام نمی دهند. به طور مثال در اولین نمایشگاه مد و لباس اسلامی طرح های اصیل ایرانی بسیاری ارائه داده شده بود و مورد استقبال مسولین هم واقع شد. در راستای رضایت مردم از این طرح ها برخی از مسولان به ما قول دادند که در تولید انبوه این طرح ها طراحان مربوطه را یاری کنند اما بعد از نمایشگاه ما شاهد هیچ گونه حمایتی نه از طرف بخش خصوصی و نه بخش دولتی بودیم.

وی ادامه داد: در نمایشگاه مد و لباس مانتوها و لباس های زنانه بسیاری به نمایش گذاشته شدند که هم در تنوع رنگ و هم در تنوع طرح بسیار برتر از مانتوها طرح ترکی که هم اکنون در فروشگاه ها مشاهده میکنیم، بودند. یکی از دلایلی که این مانتوها کم تر مورد توجه قرار میگیرند به این دلیل است که چشمان مردم ما عادت به دیدن رنگ های شاد ندارد .

به گفته این طراح لباس، ما می توانیم سنت ایرانی را با نزدیک کردن به دنیای مدرن برای جوانان این نسل جذاب کنیم و در این زمینه به حمایت فرهنگی و مالی مسولان نیاز داریم.

در راستای محقق شدن درست طرح مبارزه با بدحجابی تمامی نهادها همانند زنجیره ای به همدیگر متصل هستند عدم حضور درست یک نهاد، آسیب های بسیاری را به بار خواهد داشت.امید است که با اجرایی شدن درست راهکارهای فرهنگی، تابستان سال آینده به گشت ارشاد با شکلی که هم اکنون مشاهده می کنیم نیاز نداشته باشیم